Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią

Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • owoce morza

    250 g
  • gałka muszkatołowa mielona

    1 szczypta
  • pieprz biały Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • cukier

    1 szczypta
  • śmietana 30%

    200 ml
  • masło

    1 łyżka
  • czosnek ząbki

    2
  • imbir

    kilka marynowany
  • sok z limonki

    1/3 (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Na rozgrzane masło wrzucam rozgnieciony i posiekany czosnek.
Krok 2 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Gdy zacznie wydzielać przyjemny aromat wrzucam mrożone owoce morza. Skrapiam również sokiem z limonki.
Krok 3 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Gdy mrożonka puści całkowicie wodę posypuję gałką muszkatołową i dodaję marynowany imbir (duże płaty imbiru kroimy na mniejsze kawałki). Całość smażę przez kilka minut na średnim ogniu.
Krok 4 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Następnie wlewam śmietankę kremową. Solę do smaku i dodaję szczyptę cukru. Często mieszając podgrzewam do zagęszczenia sosu.
Krok 5 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Na sam koniec wrzucam posiekaną bazylię. Chwilę podsmażam i gotowe.
Krok 6 - Owoce morza z marynowanym imbirem w sosie śmietanowym z bazylią
Wyśmienicie smakuje z bagietka maczaną w śmietanowym sosie. Smacznego.

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ALAGOR

24.10.2012 10:34
warto spróbować ;)

Justyna/Dzastus

30.08.2012 14:40
wymyslasz :)

pacpaw

19.08.2012 21:39
spróbuj! znam wiele osób, które miały podobne zdanie, a teraz się tym zajadają. Musisz tylko dobrze zrobić, aby pozbyć się "rybiego" posmaku. Pomoże Ci w tym czosnek i sok z cytryny.

goofy9

15.08.2012 10:23
nie przepadam :(

IZABELA29

09.08.2012 14:36
nie wiem czy bym sie skusiła

Miki

05.08.2012 13:05
super

Miki

05.08.2012 13:05
super

Andysz

29.07.2012 09:28
super;)

Jolanta_P-S

19.07.2012 10:53
to coś dla mnie!

Katarzyna/kate1980

18.07.2012 22:51
świetne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat