Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto śmietankowe z malinami i melisą

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6
mąka 1 szklanka
cukier 6 łyżek
olej 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
śmietana 30% 400 ml
cukier puder 0,5 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 lyzeczki
maliny świeże 0,5 kg
melisa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śmietankowe z malinami i melisą

Kroki postępowania

1
Białka oddzielic od żółtek i białka ubic na sztywna pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier. Nastepnie dodać żółtka nadal miksując. Gdy ładnie się połaczy dodać przesitowana mąke, proszek do pieczenia oraz wlac olej, a następnie delikatnie wymieszać. Piec ok. pół godziny w 180 stopniach.
Krok 1 - Ciasto śmietankowe z malinami i melisą foto
2
Zelatynę namoczyc w 2 łyżkach letniej wody, a nastepnie dolać resztę gorącej wody- ilość według przepisu na opakowaniu. Połowę żelatyny ostudzic a resztę pozostawic aby pomału stygła. Śmietane ubic na wysokich obrotach na puch. Pod koniec dodać cukier puder i ostudzoną zelatynę. Zmiksować. Śmietane rozłożyć na zimnym biszkopcie.
Krok 2 - Ciasto śmietankowe z malinami i melisą foto
3
Na śmietane rozłożyc maliny oraz listki melisy. Gdy druga cześć żelatyny będzie zimna lekko polać nią owoce.
Krok 3 - Ciasto śmietankowe z malinami i melisą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 30.07.2012 16:14
pychota
jolanta19 18.07.2012 20:39
mniam
wojtek5 18.07.2012 20:35
slodkosci
octo 18.07.2012 20:20
akurat teraz pora malinkowa:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak