Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki z pieczarkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mięso mielon 150 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1
cebula 1 mała
pieczarki 10-12 sztuk
przecier pomidorowy 2 łyżki
czosnek 4 zabki
sól
pieprz
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki z pieczarkami

Do mięsa dodajemy jajko, tartą bułkę, cebulę i przyprawy. Wyrabiamy na gładką masę i formujemy średnie pulpeciki. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy pieczarki pokrojone w bardzo cienkie plasterki, solimy, przykrywamy i dusimy tak długo aż pieczarki puszczą sos i podduszą się w sosie własnym. Delikatnie wkładamy do tego pulpety i na małym ogniu dusimy pod przykryciem ok. 15 minut. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Przecier pomidorowy mieszamy z kilkoma łyżkami wody i przetartym czosnkiem. Pulpety wyjmujemy na chwilę, mieszamy sos pomidorowy z sosem pieczarkowymi i pieczarkami na patelni. Teraz pulpety ponownie wkładamy do sosu. Całość odkrywamy i odparowujemy nadmiar wody, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec duszenia warto spróbować czy sos nie wymaga dosolenia. Podajemy obłożone pieczarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fictor123 17.10.2012 09:48
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak