Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
grzyby leśne 1 kg
szczypiorek 2 pęczki
śmietana 3 łyżki
masło 2 łyżki
olej 5 łyżek
sól do smaku
pieprz do smaku
ser żółty 25 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Następnie przecisnąć przez praskę. Do ziemniaków dodać śmietanę, masło, wymieszać dokładnie. Doprawić pieprzem do smaku. Grzyby oczyścić pokroić w plasterki, obgotować. Szczypiorek posiekać. Rozgrzać olej w rondelku dodać obgotowane grzyby. Smażyć 10 minut. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej, wyrównać. Wyłożyć grzyby. Następnie wyłożyć resztę ziemniaków na grzyby, wyrównać. Położyć na wierzch plastry sera żółtego. Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stopni na ok 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 20.09.2016 21:46
Smaczna zapiekanka.
Dariusz8 04.05.2013 17:42
Dobra zapiekanka.
goofy9 16.08.2012 22:37
pysznie wygląda
Betka 05.08.2012 07:46
mniam mniam;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak