Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy makaron

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
jajko 2
mleko ciepłe 0.5
woda letnia 100 ml
sól 1 łyżeczka
olej roślinny 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy makaron

Mąkę łączymy z jajkami, solą, dodajemy mleko i zagniatamy. Gdy ciasto nie tworzy jednolitej masy podlewamy wodę. Musi ciasto byś dobrze zagniecione i twarde. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na cienkie placki. Placki zwijamy w ruloniki i kroimy cienkie kluseczki. Oprószamy je mąką, by się nie zlepiały. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Wrzucamy makaron, gotujemy do czasu aż wypłynie na powierzchnie- od tego czasu jeszcze około 3 minuty. Odcedzamy makaron i polewamy zimną wodą. Rosołek czy zupa z takim makaronem to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 25.03.2013 10:36
domowy jest najlepszy , ale dawno go nie robiłam
Andysz 23.07.2012 07:54
mniam
Andysz 23.07.2012 07:54
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak