Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem kakaowy z cukinii - z bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 3 kg
cukier do smaku
rodzynki 100-150 g
migdały 100-150 g
orzechy 100-150 g
aromat migdałowy do smaku
żel-fix 3:1 2 op.
kakao 3-5 łyżek
budyń waniliowy 2 op.
ekstrakt waniliowy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem kakaowy z cukinii - z bakaliami

Cukinię obrać i ytrzeć na największych oczkach tarki.
Zasypać cukrem, dodać rodzynki, posiekane orzechy i migdały (można je też zmielić) - wymieszać i pozostawić na 2-3 godziny.
Postawić na małym płomieniu, nakryć i ogrzewać do zagotowania.
Dusić bez przykrycia, aż cukinia puści sok i zmięknie.
Doprawić całość aromatem migdałowym i ekstraktem waniliowym, dodać kakao.
Dosypać żel-fix oraz budyń w proszku i jak najdokładniej wymieszać - najlepiej mikserem z mieszadłami do ciasta.
Ogrzewać przez kilka minut, stale mieszając, aż całość zawrze.
Gorącym dżemem napełnić średnie słoiczki (200-450ml), aż po brzeg, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i odstawić dnem do góry.
Nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie trzeba pasteryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

David 04.03.2013 14:40
bardzo oryginalny
artur7 16.08.2012 11:45
cikeawe połączenie musxze wypróbowac
stokrotka 27.07.2012 22:17
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak