Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krówki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
mleko 1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Krówki

Kroki postępowania

1
Do garnka wsypać cukier i wlać mleko. Dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej użyć dużego garnka, nie trzeba będzie cały czas mieszać, żeby nie wykipiało. Mleko z cukrem od czasu do czasu zamieszać.
Krok 1 - Krówki foto
2
Jak masa zacznie gęstnieć i zmieniać kolor na kremowy, należy mieszać częściej, żeby się nie przypaliło.
Krok 2 - Krówki foto
3
Jak masa przestanie się unosić (kipieć) i zacznie charakterystycznie "bulgotać", przelać ją do metalowej foremki zwilżonej wodą lub olejem i zostawić do zastygnięcia. Gotowe krówki wyjąć z foremki i pokroić na dowolne kawałki.
Krok 3 - Krówki foto
4
Ja przelewam masę krówkową do kilku metalowych miseczek i każdy ma swoją porcję, którą wyjada łyżeczką. Można je jeść jak są lekko ciągnące lub zostawić, aż skruszeją. Żeby krówki szybciej zrobiły się kruche, to po ostygnięciu należy je często mieszać metalową łyżką.
Krok 4 - Krówki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.03.2013 08:24
coś słodkiego dla każdego
Beatris 17.08.2012 16:22
Od momentu zagotowania (przy tej ilości mleka i cukru, gotowanie na dużym ogniu) zajmuje to około pół godziny.
rjustysia 17.08.2012 10:09
świetne :) a ile czasu, mniej więcej, potrzeba na etap mieszania? 15 minut, godzina?
monika141 14.08.2012 11:04
super
sylwia / sytofala 18.07.2012 13:16
rewelacja
Agnieszka91 18.07.2012 12:33
uwielbiam krówki
agunesu 18.07.2012 11:49
lubie krowki ciagnace sie:)
anja3107 18.07.2012 10:49
super
Rafał10 18.07.2012 10:44
fajny pomysł :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak