Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cannelloni z mielonym mięsem zapieczone w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 40 dag
jajko 3
cebula 1
sól
pieprz
bulion 1/2 l
przecier pomidorowy
czosnku 3 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat
bazylia
mąka pszenna 1 łyżka
cannelloni 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z mielonym mięsem zapieczone w sosie pomidorowym

Na początku gotujemy pomidorowy sos. Do wrzącego bulionu dodajemy przecier zagotowujemy, zagęszczamy mąką i dodajemy czosnek. Sos należy skosztować i doprawić solą lub ostrą papryką, bazylią czy innym ulubionym dodatkiem do sosu. Część sosu wylewamy do naczynia żaroodpornego. Mięsko wyrabiamy z przyprawami, jajkami i cebulą na jednolitą masę. Jeśli masa jest bardzo rzadka dodajemy łyżkę bułki tartej. Mięskiem wypełniamy suche rurki makaronowe, i układamy na sosie w naczyniu. Resztą sosu polewamy makaron. Rurki muszą być przykryte sosem, w przeciwnym razie mogą być twarde. Naczynie przykrywamy i wstawiam do nagrzanego piekarnika (tem. 180 ºC). Zapiekamy całość ok. 35 - 45 minut musimy sprawdzać miękkość makaronu. Można również makaron obgotować i dopiero nadziać farszem wówczas czas zapiekania jest krótszy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 26.10.2012 09:14
pyszne
Mati3 20.08.2012 20:57
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak