Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 200gram
jajko 5 sztuk
mąka 3 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
kakao 2 łyzki
cukier do piany 3/4 szklanki
cukier do ciasta 2 łyzki
porzeczka czarna 2,5 szklanki
cukier do porzeczki do smaku
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak ze świeżymi porzeczkami

*białka oddzielić od żółtek
*z maki, margaryny, żóltek, 2 łyżek cukru, proszku do pieczenia i szczypty soki zagnieść ciasto, podzielić na 3 części, do jednej z nich wmieszać kakao(ciasto można wstawić do lodówki)
*porzeczkę umyć posypac cukrem i zmiksować, jesli mamy na to czas trochę wysmazyć
*do plachy wyłożonej papierem zetrzec na tarce białe ciasto, dodać porzeczkę, zetrzeć czarne ciasto, dodać pianę z białek z cukrem,na wierzch zetrzeć białe ciasto
*piec około 45minut w temp. 180 stopni

Ciasto jest mocno winne.
Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gacopierz23 27.03.2013 13:48
zjadłabym o tej porze roku :)
smakoszek 02.12.2012 00:46
bardzo mi smakuje nawet bez owoców
Sylwia56
Sylwia56 27.08.2012 12:57
na pewno kwaśnie pyszny
Dorian 15.08.2012 23:18
w moich okolicach mowi sie plesniawka
Kas2 30.07.2012 21:23
bardzo lubię. wygląda mega smacznie
RenataZ-et 25.07.2012 20:04
bardzo smaczne ciasto
bgs1984 19.07.2012 23:13
mniam
marzenciak1985 19.07.2012 23:07
mniam
caralajna 18.07.2012 10:42
pyszne ciacho
Sylwia29 17.07.2012 23:21
Pycha
Aneta41 17.07.2012 23:19
z porzeczkami nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak