Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

piernik babci

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

miód płynny,cukier po1 szklanka
orzech 10 dkg
rodzynki
kandyzowane owoce
piwo 1/2 szklanki
masło 1 łyżka
sórka otarta z cytryny
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
jaja 4
mąka razowa,pszenna po 25 dkg
białko
cukier puder 1/2 szklanki
tłuszcz do formy
goździki mielone 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: piernik babci

miód z cukrem wymieszać,zagotować,przestudzić.bakalie posiekać.sodę rozpuścić w piwie,wlać do miodu.dodać stopione masło,skórkę z cytryny,przyprawy,jaja,mąkę,posiekane orzechy,kandyzowane owoce,rodzynki.wyrobić ciasto.formę natłuścić,oprószyć mąką.przełożyć ciasto,piec ok 1,5 godz w tem.180*c.z cukru pudru i białek utrzeć lukier,posmarować piernik.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak