Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ambrozja placek

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 45 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
cukier 1/2 filiżanki
sok z cytryny 2 łyżki
olejek pomarańczowy 1 łyżeczka
skórka cytrynowa 2 łyżki
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżki
figi 2 łyżki
orzechy włoskie 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ambrozja placek

W dużej misce ubić żółtka z cukrem, aż zbledną i staną się puszyste, dodać sok cytrynowy, skórkę cytrynową, olejek, twaróg, zmiksować. Dodać bakalie, wymieszać i przełożyć całość w róg poszewki. Zakręcić płótno tak, jakby się robiło twaróg i zawiązać koniec sznurkiem. Położyć pakunek płsko na drewnianej desce, umieszczonej na brzegu zlewu, podpartej na 2-3 cm z drugiego końca, aby stworzyć pochylnie, bo będzie z tego spływać mleczna substancja, jak z twarogu. Twaróg przyłożyć drugą deską drewnianą i na to ustawić duży, płaski garnek pełen wody. Tak pozostawić na 8 godzin. Delikatnie wyłuskać ambrozję z poszewki, przykryć plastikiem, przełożyć do lodówki. Schłodzić 4 godziny przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 18.07.2012 12:58
babcie lubią takie placki, ja też- konsumowac oczywiście
andżelika1 17.07.2012 18:19
szukajcie poszewki albo płóciennego worka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak