Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tradycyjne kluski z dziurką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
żółtko jajek 1
miękkie masło 1 łyżka
mąka ziemniaczana
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne kluski z dziurką

Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy będą już ugotowane, odcedzamy i przeciskamy ciepłe przez praskę bądź mielimy w maszynce do mięsa. Zostawiamy aby trochę ostygła. Jeszcze ciepłą masę wyrównujemy w misce. Dzielimy ciasto ziemniaczane na 4 części i wyciągamy jedną z nich. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną - tyle by wyrównać ilość wyciągniętych ziemniaków. Wyciągnięte ziemniaki dodajemy ponownie do ciasta na kluseczki. Następnie dodajemy masło, żółtko i sól. Wyrabiamy do gładkości. W tym czasie nastawiamy w drzym garnku wodę, solimy około 1 łyżeczki. Z ciasta formujemy małe kluseczki i robimy w środku dziurkę. Wrzucamy na gotującą wodę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aby nie przywarły do dna. Gotujemy około 4 minut od wypłynięcia na wierzch. Podajemy polane cebulką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 04.03.2014 09:46
smaczne)))
Seba 06.01.2014 06:33
uwielbiam kluchy
malina 31.12.2013 11:01
robię tak samo
Iwusia 04.01.2013 23:39
a ja tradycję lubię i mówię tak - wspaniałe
pestka 05.11.2012 05:43
własnie wczoraj robiłam
Bernadeta1 16.10.2012 00:21
bardzo lubię
Betka 14.08.2012 23:43
pychota!!;)
eli82 19.07.2012 18:15
dobre
Magula 19.07.2012 08:14
OO kluseczki, jak ja dawno ich nie jadłam
Anna152 18.07.2012 08:59
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak