Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Warmińskie ozorki w sosie chrzanowym z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 4 szt.
włoszczyzna 1 szt.
kostki wołowe 2 szt.
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
śmietana 4 łyżki
chrzan ze słoika 300 g
pieprz do smaku
Imbir mielony Prymat do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
sól do smaku
ziele angielskie 4 szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 12 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Warmińskie ozorki w sosie chrzanowym z warzywami

Ozorki umyć i obrać ze ślinianek, włożyć do garnka z gotującą się wodą, pogotować ok. 10 min. , zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę, przyprawy, kostki wołowe i powoli gotować ok. 83 min. Po tym czasie ozorki należy wyjąć i usunąć z nich skórkę oraz przeciąć je wzdłuż na pół, odstawić. Ugotowane warzywa z włoszczyzny kroimy w kosteczkę i odkładamy. Robimy magiczny sos :) Wywar, w którym gotowały się pyszne ozorki zagęszczamy dwoma - trzema łyżeczkami mąki ziemniaczanej, doprawiamy "na ostro" imbirem, pieprzem i papryką (oczywiście solimy). Dodajemy ok. dwóch słoiczków chrzanu (ok. 350g), pokrojone warzywa z włoszczyzny i ozorki. Zagotowujemy i na malutkim gazie gotujemy ok. 7 minut.MIESZAMY, MIESZAMY, MIESZAMY ŻEBY NIE PRZYWARŁO DO DNA. Dodajemy śmietanę celem zabielenia. WŁALA :) Podajemy posypane natką pietruszki lub koperkiem z ziemniaczkami.

SMACZNEGO :)
P.S. zamiast mąki ziemniaczane można pyszne danie zagęścić jasną zasmażką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.07.2012 14:21
Przykro mi, ale ja tego bym nie jadła.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak