Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy

Kg ziemniaków wyszorować , ugotować w łupinach . Następnie obrać , zemleć. Pół kg ziemniaków obrać, zetrzeć na tarce o drobniutkich oczkach.Następnie odcisnąć dobrze . Sok odstawić , aby opadł osad . Odlać płyn , skrobię dodać do ziemniaków.Do miski włożyć gotowane ziemniaki, tarte , dodać jajka . Wymieszać masę ziemniaczaną.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem , wymieszać.Formować kulki , gotować w osolonym do smaku wrzątku ok 6 minut od wypłynięcia.
Można podać z skwarkami z boczku , czy smażoną cebulką lub dodatek do mięsa.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 06.03.2014 10:16
pyzy mniam lubie takie
aisza1 11.08.2013 14:23
lubię takie
Neetka90 24.07.2012 18:04
mmmm
Neetka90 24.07.2012 18:04
mmmm
Neetka90 24.07.2012 18:04
mmmm
parysek10 17.07.2012 14:21
bardzo lubię takie
1j1o1l1a1 17.07.2012 14:14
nie dodaję do pyz jajek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak