Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek biało - żółty

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
olej 4 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Placek biało - żółty

upiec biszkopt
piana: 6 białek, 2 szk cukru białka ubić na sztywno potem dodać na parę ubijać dotąd aż boki będą obsychać zdjąć i i obijać do ostygnięcia dodać sok z cytryny 3 łyżki żelatyny rozpuścić w wodzie dodać do piany wymieszać.
Tężejące wylać na biszkopt
masa: 1/2 litra mleka 6 żółtek 1 szkl. cukru cukier waniliowy
żółtka cukry utrzeć dodać trochę mleka 2 łyżki budyniu waniliowego. resztę mleka zagotować i ugotować budyń.
1 masło i 1 margarynę utrzeć
Do utartego masła dodać zimny budyń
można dodać spirytus
na białą masę dać masę zółtą całość zsypać tartą czekoladą

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 17.07.2012 14:22
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak