Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pomarańczowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3.5 szklanki
sok pomarańczowy szklanka
miód łyżka
drożdże 30 gram
olej łyżka
sól łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pomarańczowy

Sok pomarańczowy delikatnie podgrzewamy razem z miodem (i rodzynkami jeśli je dodajemy). Wkruszamy drożdże i mieszamy, by całkowicie się rozpuściły.

Mąkę mieszamy z solą i stopniowo dodajemy do masy, zagniatając ciasto.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło objętość.

Po tym czasie znów krótko wyrabiamy, formujemy bochenek i wkładamy do formy.

Odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce by podrosło.

Pieczemy około 40 minut w temp. 190 stopni.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 03.09.2012 13:05
ale oryginalny przepis
iziona 17.07.2012 07:24
Dla mnie to taka bułeczka, ale musi być pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak