Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Trufle "Bzyki"

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śmietana 2 łyżki
likier kokosowy 2 łyżki
biała czekolada 100 gram
płatki czekoladowe 300 muszelki

Przepis i sposób przygotowania na: Trufle "Bzyki"

Dekoracja:

kilka sztuk płatków śniadaniowych w kształcie kulek
3-4 kostki mlecznej czekolady
100g białej czekolady
kilka łyżek mleka
płatki migdałów
barwnik spożywczy żółty lub pomarańczowy





Muszelki mielimy na proszek.

Białą czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, dodajemy śmietanę, likier i umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Gdy się rozpuści, mieszamy składniki i wsypujemy zmielone płatki śniadaniowe (muszelki). Dokładnie łączymy składniki i formujemy niewielkie wałeczki. Układamy na tacy i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki, by stężały.

Białą czekoladę rozpuszczamy z kilkoma łyżkami mleka i dodajemy odrobinę barwnika spożywczego dla uzyskania lekko żółtego koloru.

Wyjmujemy trufle z zamrażarki i obtaczamy je w czekoladzie. Na czubku każdej trufli delikatnie układamy czekoladowe kulki Nesquik. I wkładamy do lodówki by czekolada stwardniała.

Mleczną czekoladę rozpuszczamy i za pomocą pędzelka rysujemy na każdej pszczółce oczka i paski, przyczepiamy skrzydełka (płatki migdałów). Wkładamy do lodówki na około godzinkę.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.03.2016 06:16
ale śliczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak