Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki chlebowe "Chapatis"

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 75 gram
mąka żytnia 125 gram
masło duża łyżka
sól duża szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Placki chlebowe "Chapatis"

W misce wymieszać obydwa rodzaje mąki z solą, kawałkami masła i 1/3 szklanki letniej wody. Wyrobić rękami gładkie i elastyczne ciasto, uformować kulę, zostawić w misce przykrytej ściereczką na pół godziny. Potem ciasto podzielić na 6-7 części, uformować kulki.

Rozgrzać mocno (bez tłuszczu) patelnię.

Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą kulkę ciasta na okrągły, cienki placek wielkości dna patelni. Piec na suchej patelni po dwie minuty z obu stron.

Reszta zależy już od naszej fantazji i apetytu :)

Placki możemy posmarować masłem lub serkiem, nałożyć wędlinę, sałatę...

My zjedliśmy je z warzywami, podsmażoną szynką, majonezem i przyprawami. Było pycha!

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 16.03.2013 20:49
dobry pomysł na szybki chleb
agnieszkalider 08.02.2013 19:20
rewelacyjne
Justyna23
Justyna23 26.07.2012 17:01
super
agunesu 16.07.2012 21:40
dobry pomysl gdy zabraknie w domu chleba i nie tylko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak