Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfiturka jagodowo-brzoskwiniowa niskosłodzona

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1/2 kg
brzoskwinie 1/2 kg
cukier 5 łyżek
słodzik w płynie 4-5 łyżek
sok z cytryny do smaku
żel-fix 3:1 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Konfiturka jagodowo-brzoskwiniowa niskosłodzona

Brzoskwinie pokroić w drobną kostkę i wrzucić do garnka.
Jagody przebrać, opłukać i osączyć - wsypać do garnka z brzoskwiniami i wlać sok z cytryny oraz nieco startej skórki, posypać cukrem i wlać słodzik - wymieszać i odstawić na godzinę.
Postawić garnek z jagodami na małym ogniu, nakryć i zagotować - odkryć.
Ogrzewać, często mieszając, przez 5 minut na średnim ogniu.
Gorącą konfiturką napełnić niewielkie słoiczki, aż po brzeg, i szczelnie zakręcić.
Gotowe słoiki postawić dnem do góry, nakryć kocem lub grubym ręcznikiem i pozostawić tak do zupełnego ostygnięcia.
Nie pateryzować!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 02.09.2012 08:29
super!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak