Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowo-orzechowe muffiny z bananową polewą

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 gram
kakao 4 łyżki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
oranżada 150 ml
olej 100 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukierki michałki 7 sztuk
banan 3 sztuki
sok z cytryny 1/2 cytryny
Żelatyna wieprzowa Prymat
deser

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowo-orzechowe muffiny z bananową polewą

Wszystkie składniki mokre (jaja, oranżada, olej) mieszamy trzepaczką, suche (przesiana mąka, kakao, sól, proszek do pieczenia) umieszczamy w oddzielnej misce. Łączymy zawartość obu naczyń (krótko, tylko do połączenia). Foremki do muffinek napełniamy masą do 1/3 wysokości. Do każdej wkładamy kilka kawałków wcześniej pokrojonych cukierków, a następnie dopełniamy masą do 3/4 wysokości papilotki. Muffinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy do suchego patyczka (najlepiej z funkcją termoobiegu). Studzimy na kratce.
Przygotowujemy polewę: banany blendujemy na gładką masę, a następnie podgrzewamy z dodatkiem soku z cytryny i przyprawy do deserów (ilość wg uznania). Gdy masa będzie prawie wrzała, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy 1,5 łyżeczki żelatyny. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Ciepłą masę wylewamy na muffinki. Po chwili wstawiamy do lodówki. Tuż przed podaniem dekorujemy kolorową posypką do deserów. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak