Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy ziemniaczane nadziewane serkiem topionym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1,6 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
cebula 1 sztuka
olej 8 łyżek
serek topiony 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy ziemniaczane nadziewane serkiem topionym

Ziemniaki obrać. 80 dag ziemniaków zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Pozostałe 80 dag ziemniaków ugotować, przepuścić przez praskę. Tarte ziemniaki odcisnąć. Sok odstawić, następnie zlać wodę a skrobię dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić masę ziemniaczaną, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Jeszcze raz wyrobić masę. Ser topiony pokroić w grubą kostkę 1,5 cm. Z masy ziemniaczanej robimy placuszki układamy ser topiony i formujemy kulki. Wrzucamy na osoloną do smaku gotującą się wodę. Gotujemy ok. 6 minut od chwili wypłynięcia. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić. Polać ugotowane pyzy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 16.06.2014 07:35
takich jeszcze nie jadłam
Stenka 13.08.2012 09:19
z serkiem nigdy nie jadłam
1j1o1l1a1 16.07.2012 16:52
Pyzy bardzo rzadko robie, a nadziewanych jeszcze nigdy...pracochłonne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak