Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jagodowa

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło 125 g
sól 1/2 łyżeczka
śmietana 3-4 łyżka
masa
jajko 2
śmietana kremowa 30% 100 ml
mąka pszenna 50 g
cukier puder 100 g
jagoda 300-400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jagodowa

Ze maki, masła i soli zagniatamy ciasto. Będzie miało formę okruchów, kiedy jednak na koniec dodamy kilka łyżek śmietany, stanie się miękkie i gładkie. Formę do tarty o średnicy ok. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Następnie ciastem wykładamy dno i brzegi tartownicy.
Teraz nastawiamy piekarnik na temperaturę ok. 170 st. C (piekę w termoobiegu). Miksujemy jaja, śmietanką, mąkę i cukier puder, uzyskując gęstą i gładką masę. Na ciasto wysypujemy jagody, następnie na całość wylewamy masę. Pieczemy ok. 45 minut, do suchego patyczka. Wierz tarty powinien być lekko zarumieniony.

Smacznego,
Mrs. Sandman

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

emylka86 25.02.2013 10:34
o jej normalnie smaki lata! aż chce się spróbować! kocham jagody w każdej postaci! przepis zapisuję do wypróbowania
rjustysia 10.02.2013 12:16
Tarta wygląda rewelacyjnie, uwielbiam jagody!
eliza135 17.08.2012 20:14
pycha
Kas2 15.08.2012 21:45
ale ona musi być pyszna!
Mr. & Mrs. Sandman 16.07.2012 14:24
Dziękujemy i życzymy smacznego :)
czekoladka_m 16.07.2012 13:05
ja jutro robię tartę jagodową, a Wasza pyszna...:)
aspire5742 16.07.2012 11:47
uwielbiam jagody : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak