Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grochówka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 2 litry
żeberka wędzone 300 g
ziemniaki 3 szt
marchewka 1 szt
pietruszka lub kawałek selera 1 szt
czosnek 2 ząbki
margaryna 2 łyżki
cebula 1 szt
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziarna ziela angielskiego 3 szt
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat
groch 250 cały, łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Grochówka

Groch opłukać,następnie moczyć przez 4 godz. Do garnka włożyć mięso,wlać wodę i zagotować.Marchewkę i
pietruszkę obrać,umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obrać,umyć i pokroić w kostkę,zalać zimną wodą, aby nie ściemniały.
Dodać warzywa oraz groch odsączony z wody. Zupę posolić dodać liście laurowe,ziele angielskie i pieprz i gotować do miękkości (około 45 minut). Na 15 minut przed końcem gotowania,wyjąć mięso i dodać
ziemniaki.Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na rozgrzanej margarynie,dodać mąkę, zamieszać i od razu przełożyć do gotującej się zupy.
Grochówkę doprawić majerankiem,przeciśniętym czosnkiem,solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 30.07.2012 12:03
pyszna zupka zwłaszcza idealna gdy na dworze zimno
SmakolykiJoanny 17.07.2012 13:39
Grochówka to dopiero cos zmacznego
parysek10 16.07.2012 10:12
na pewno pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak