Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłuszkami

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
margaryna 25 dag
cukier 1/2 szklanki
mąka 3 szklanki
zółtka jajek 4 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Masa śmietankowa
smietana 18% 800 ml
białko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
budyń śmietankowy 1 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
DODATKOWO:
cukier 4 łyżki
rodzynki 4 łyżki
cukier puder
jabłka 6 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłuszkami

Ciasto:
Margarynę posiekać z cukrem, dodać żółtka z jajek, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać i pokroić w plasterki, wymieszać je z cukrem i rodzynkami.
Masa śmietankowa:
Białka jajek ubić na sztywno, dodać do nich cukier i cały czas ubijać, następnie dodać śmietanę i budyń w proszku wymieszany z mąką ziemniaczaną.
3/4 schłodzonego ciasta wyłożyć na natłuszczoną prostokątną blaszkę na ciasto wyłożyć wszystkie jabłka i zalać masą śmietankową na wierzchu posypać małymi kawałeczkami z reszty ciasta.
Piec 50 min w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 23.08.2012 19:56
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak