Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka z soczewicą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
woda letnia 1 szklanka
jajko 1
olej 2 łyżki
soczewica 30 dag
sól do smaku
pieprz do smaku
majonez tradycyjny do smaku
koperek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka z soczewicą

Soczewicę dokładnie płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Następnie wodę odlewamy, a soczewicę przekręcamy przez maszynkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąkę łączymy z letnią wodą i 1jajkiem. Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na stolnicy i wykrawamy małe kółka. Nakładamy do środka farsz najpierw zklejamy jak pierożki a potem na palcu sklejamy dwa końce pierożka. Uszka gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Potem je odcedzamy. Gotowe uszka polewamy majonezem i posypujemy koperkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mariusz14 20.08.2012 11:04
ciekawe
Ada-Gaba 09.08.2012 10:55
ciekawy przepis
Katarzyna54 16.07.2012 21:42
fajnie wyglądają
parysek10 16.07.2012 10:20
nietypowe, ale na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak