Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser jabłkowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jabłko 1 szt
rodzynki 50 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyzeczka
cukier puder 1,5 łyżki
serek homogenizowany 250 jabłkowy

Przepis i sposób przygotowania na: Deser jabłkowy

Żelatynę rozpuścić w 100 ml goracej wody i ostudzić. Rodzynki zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Serek wymieszać z żelatyną, łyżką cukru pudru i odcedzonymi rodzynkami. Kubeczki na deser wykładamy folią spożywczą przezroczysta, bedzie łatwiej wyciągnąc i zalewamy do 3/4 pojemności przygotowana masą serkowa. Zostawiamy ok 1/4 masy serkowej. Kubeczki studzimy ok godziny w lodówce, aż zgęstnieje. W tym czasie obieramy jabłko, ścieramy na drobnej tarce i smażymy na patelni z pozostałym cukrem pudrem ok 5 minut, ciągle mieszając. Smażone jabłko lekko ostudzić, odłożyć łyżke masy na koniec do dekoracji, a resztę wymieszac z pozostawiona masą serkowa. Przygotowana masę serkowa z jabłkiem włożyc na zastygłą masę do kubeczków i wsadzic na poł godzinki do zamrażalnika lub na godzine do lodówki, aż zgęstnieje. Na talerzyk wykładamy ciasteczka petitki i na nie kładziemy przygotowany deser. Ozdabiamy reszta jabłka i rodzynkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak