Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lekki cytrynowy sernik na zimno

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

set trzykrotnie mielony 0,5 kg
margaryna 70 gramów
cukier puder 3/4 szklanki
sok z połowy cytryny
otarta skórka z cytryny 1 łyżeczka
galaretka cytrynowa
Żelatyna wieprzowa Prymat 5 łyżek
śmietana 30% 200 ml
wrzątek 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Lekki cytrynowy sernik na zimno

Margarynę ucieramy z cukrem do białości, kolejno dodajemy porcjami zmielony twaróg, ciągle ucierając. Następnie dodajemy skórkę cytrynową oraz sok. We wrzątku rozpuszczamy żelatynę i zostawiamy do przestygnięcia. Ubijamy teraz śmietanę na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Na koniec do masy serowej wlewamy przestygnięty roztwór żelatyny i dokładnie lecz delikatnie mieszamy. Całość wylewamy do małej tortownicy i wstawiamy do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowujemy galaretkę i tężejącą zalewamy sernik. Deser przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje na następny dzień

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.07.2012 07:00
A ja już dość dawno nie robiłam sernika na zimno, Twój bardzo ładnie się prezentuje, no i ten cytrynowy smak...
iziona 16.07.2012 06:51
Cudny! uwielbiam serniki na zimno.
ewka1978 15.07.2012 20:10
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak