Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa pomidorowa z makaronem

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 4 litry
imbir do smaku
kurkuma do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
makaron świderki 1 opakowanie
włoszczyzna
cebula 1 sztuka
lubczyk do smaku
koncentrat pomidorowy 200 gram
koperek
marchewka młoda 4 sztuki
pietruszka młoda 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: zupa pomidorowa z makaronem

W dużym garnku gotuje wodę. Do zagotowanej wody wrzucam dużą kostkę z indyka, dodaje imbir, kurkumę, sól, pieprz i lubczyk. Kiedy mięso zmięknie dodaję związaną sznurkiem włoszczyznę. W międzyczasie w drugim garnku gotuje makaron świderki. Z gotującej się zupy muszę zdjąć tak zwane szumy, a więc pianę jaka pojawia się u szczytu garnka. Następnie dodaję mniej więcej słoiczek koncentratu pomidorowego do smaku. Do przypominającej już pomidorówkę zupy dodaję jeszcze cebule i koperek, a także 4 młode marchewki i pietruszki. Celowo są one wrzucane później, aby nie były rozgotowane. Kiedy zupa uzyskuje już pożądany smak wyjmuję z niej związaną włoszczyznę. Nie przepadam za rozgotowanymi warzywami, ale oczywiście jest to kwestia gustu i włoszczyzny nie trzeba wyrzucać. W zupie zostają jeszcze marchewki, pietruszki i cebula wrzucone później. Kosztuje i zupa już gotowa. Do talerzy nakładam ugotowany makaron, rozlewam pomidorówkę i dekoruje koperkiem. Smacznego:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 31.08.2012 18:40
ja jej nie znam
Aneta41 12.08.2012 18:20
imbir, kurkuma ....hmmmm ciekawa zupka ....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak