Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety mielone wieprzow-wołowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karczek 500 gram
antrykot 500 gram
cebula biała 1 sztuka
jajko 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
bułka czerstwa 1 sztuka
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety mielone wieprzow-wołowe

Kroki postępowania

1
500 gram karczu bez kości oraz 500 gram antrykotu pozbawionego kości mielimy na cienkim sitku maszynki do mielenia. Dodajemy do tego czerstwą bułkę (wcześniej namoczoną w wodzie i odciśniętą), cebulę posiekaną w drobną kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, paprykę słodką oraz całe surowe jajko.
Wszystko razem wyrabiamy jak ciasto rękami aż do połączenia składników i otrzymania jednolitej masy.
Krok 1 - Kotlety mielone wieprzow-wołowe foto
2
Z masy formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je w bułce tartej formując zgrabne kotleciki.
Krok 2 - Kotlety mielone wieprzow-wołowe foto
3
Kotlety smażymy na patelni na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania złocistego koloru. Pamiętać jednak należy że smażenie powinno odbywać się na niewielkim ogniu aby mięso zbyt szybko nie zarumieniło się na wierzchu a środek nie pozostał surowy.
Krok 3 - Kotlety mielone wieprzow-wołowe foto
4
Podajemy z ziemniakami i surówką lub innymi ulubionymi dodatkami.
Smacznego.
Krok 4 - Kotlety mielone wieprzow-wołowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 09.07.2013 14:12
dobre kotleciki!
Betka 21.10.2012 10:45
na pewno bardzo smaczne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak