Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dzem jabłkowo-wiśniowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie 2 kg
cukier 2 kg
sól 1 szczypta
jabłka 2 papierówki

Przepis i sposób przygotowania na: Dzem jabłkowo-wiśniowy

Wiśnie wydrylować z pestek i rozgotować w trakcie wiśnie puszczają sok więc go odlewać do osobnego garnka i po zagotowaniu z cukrem wlać do butelki. Rozgotowane wiśnie po odlaniu soku przetrzeć przez przecierak.
Jabłka umyć i pokroić na mniejsze kawałki razem ze skórką, podlać 1 szklanką wody i też rozgotować, następnie przetrzeć przez przecierak.
Po przetarciu wymieszać musy owocowe, dodać sól i cukier ( cukru dodajemy pod własny smak ja nie lubię bardzo słodkich dżemów więc taka ilość mi wystarcza).
Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na malutkim gazie, często mieszając do zgęstnienia.
Gorący dżem przełożyć do słoiczków i odstawić do wystudzenia.
Ja mam zamiar dłużej go przechowywać więc dodatkowo słoiki gotowałam kilka minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renataj 16.08.2012 21:13
Dżem prezentuje się rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje.
iziona 16.07.2012 06:35
U nas jest bardzo dużo wiśni na targu są w granicach 4 zł, więc jest na nie urodzaj.
czekoladka_m 15.07.2012 19:05
a u mnie w tym roku nie ma nic wiśni:( Iwonko podrzuć choć jeden maleńki słoiczek;):):)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak