Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasta paprykowa z ziołami

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryka zielona 1 kg
papryka czerwona 1 kg
czosnek 3-5 ząbków
cebula 1/2 kg
natka pietruszki 1 pęczek
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
koncentrat pomidorowy 2 słoiczki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
cukier do smaku
pieprz do smaku
bazylia świeża
oliwa 1/4 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Pasta paprykowa z ziołami

Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski - wrzucić do malaksera.
Dodać z grubsza posiekaną cebulę oraz zioła.
Przełożyć całość do szerokiego rondla, dodać oliwę i dusić 2-3 godziny na niewielkim płomieniu.
Dodać koncentrat, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekane listki bazylii oraz przyprawy - wymieszać i zagotować ciągle mieszając.
Gorący sos przełożyć do niewielkich wyparzonych słoiczków, zakręcić wygotowanymi pokrywkami i pasteryzować 10-15 minut.

Podawać jako sos do mięs lub pastę do kanapek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika63 05.09.2012 08:54
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak