Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

nóżki wieprzowe 2
golonka 1
marchewki 2
pietruszka 1
selera kawalek
natka pietruszki
sól
Przyprawa do zup i potraw Kucharek
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziela angielskiego kilka ziarenek
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowa

Kroki postępowania

1
Nóżki i golonko dokładnie myjemy - szorujemy szczoteczką. Do dużego garnka wkładamy mięso i zalewamy woda (ilość opcjonalna alby przykryła całość mięsa. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i doprawiamy sola oraz pieprzem i magii. Gotujemy po przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości mięsa (około 3 godziny) aby mięsko odchodziło od kości.
Krok 1 - Galareta wieprzowa foto
2
Całość doprawiamy - wywar powinien być lekko przesolony (!!!!) (wówczas po stężeniu będzie miał odpowiedni smak) Wyciągamy mięsko i marchewkę, przecedzamy wywar. Mięsko oddzielamy od kości i tłuszczu, a następnie drobno kroimy, marchewkę w kosteczkę. Do gorącego wywaru dodajemy żelatynę.
Krok 2 - Galareta wieprzowa foto
3
W przygotowanych salaterkach układamy mięsko i marchewkę, całość zalewamy wywarem z żelatyna i posypujemy zieloną pietruszką. Odstawiamy do zastygnięcia w zimne miejsce
Krok 3 - Galareta wieprzowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 20.10.2013 12:33
Lubię taką, pycha :)
TEtalicha 15.06.2013 16:42
bardo fajna propozycja Konczi:)
MAR3STA 15.02.2013 19:44
smaczna
Kasnaj 31.08.2012 00:07
ja tez chce taką zylcowizne :)
Kasnaj 25.08.2012 20:17
mniam mniam
Konczi 15.07.2012 13:55
zylcowizna trzeba zapamiętać :D
ziutula
ziutula 15.07.2012 12:48
u nas to "zylcowizna" i bardzo lubimy...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak