Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 1/4 sztuki
sól 1 łyżeczka
sól do gotowania 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować na parze z odrobiną soli. Następnie ostudzić i przepuścić je przez praskę. W dużej misce równomiernie rozłożyć ziemniaki, wyciągnąć 1/4 część ziemniaków i w to miejsce włożyć mąkę ziemniaczaną, sól i odłożone ziemniaki. Całość wyrobić rękoma na gładkie ciasto. Z gotowego ciasta formować kulki, robiąc dziurkę na środku.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Następnie dodawać kluski i gotować od wypłynięcia około 2-3 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 23.07.2013 12:43
pycha kluchy,robię często na niedzielę
Ewelina38 06.05.2013 11:09
wspaniałe jedzonko
Joanna23 18.04.2013 12:57
uwielbiam.
wiola333 01.03.2013 17:43
bardzo smakowite danie
czekoladka_m 27.11.2012 18:32
ALe pyszne...dawno nie jadłam:)
Jodaj 17.08.2012 17:37
uwielbiam :) najlepsze z sosikiem :)
Adamorek 08.08.2012 22:25
doskonałe
olkaaa 08.08.2012 09:37
rewelacyjna potrawa
Rafał10 29.07.2012 09:10
pyszna kluseczki :)
gusia1000 24.07.2012 16:37
Dobre.
alaaa 18.07.2012 18:22
uwielbiam
adelajda 18.07.2012 18:11
super kluseczki !!!
caralajna 16.07.2012 12:18
apetycznie wyglądają
halina17 15.07.2012 10:45
Smaczne kluski.
treonina 15.07.2012 01:26
super!
Katarzyna87 14.07.2012 23:06
jem tylko w niedzielę :)
1j1o1l1a1 14.07.2012 22:20
smaczne danie
octo 14.07.2012 22:13
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak