Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche jagodzianki

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1 kg
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 2 szklanki
cukier waniliowy 1 sztuka
jajko 4 sztuki
kwaśna śmietana 4 łyżki
sól 1 szczypta
margaryna 1,5 kostki
proszek do pieczenia 1 sztuka
Nadzienie:
jagody 1.5 litra
cukier 5 łyżek
budyń śmietankowy 1 sztuka
DODATKOWO:
cukier puder
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche jagodzianki

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Margarynę posiekać z cukrem, dodać do niej przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli oraz jajka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto i dobrze schłodzić w lodówce.
Ciasto rozwałkować na 1cm grubości (stolnicę i wałek tylko delikatnie posypać mąką ), kubkiem wyciąć krążki z ciasta, nadziać jagodami i zlepić jak tradycyjne pierogi, ułożyć na natłuszczonej blaszce.
Jajko rozmieszać i posmarować nim pierogi przed pieczeniem.
Piec w temp. 180-190 do 20 min po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Nadzienie: Jagody opłukać i dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem. (suchy budyń)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

monika141 03.10.2012 15:39
uwielbiam
mariusz14 12.08.2012 18:43
pycha
czekoladka_m 28.07.2012 09:11
mniam, ślinka leci!!
GOSIA18 15.07.2012 11:19
pyszności
agunesu 14.07.2012 21:39
fajny przepis na jagodzianki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak