Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babcine bliny

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
masło 1/4 kostki
olej odrobina
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
jajko sztuka
wrzątek 1/2 szklanki
cukier 3 łyżki
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Babcine bliny

Mleko wlewamy do sporego garnka, wbijamy jajko i miksujemy. Sodę gasimy łyżeczką wrzątku i dodajemy do mleka z jajkiem. Następnie wciąż miksując wlewamy olej, roztopione masło, cukier i tyle mąki by ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Na sam koniec wlewamy 1/2 szklanki wrzątku i dokładnie łączymy.

Patelnię smarujemy odrobiną oleju i smażymy na rumiano placki.

Bliny możemy podawać z konfiturami, miodem lub słodkim serkiem.

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 25.08.2013 07:10
myślałam że bliny robi się na drożdżach..
haniaa 29.01.2013 20:44
bardzo ciekawy pomysł
Habibi 24.08.2012 04:31
Lubię :)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak