Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kruszonka
cynamon szczypta
białko 2 sztuki
cukier 2-3 łyżki
jabłko 1 szt. (duże)

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka zapiekane na kruszonce pod bezową pierzynką

Kruszonka (wychodzi jej bardzo dużo, resztę warto zamrozić na inną okazję):

20 dag mąki
1/2 kostki masła
1/2 szkl pudru
1 cukier waniliowy
1 żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wyrobić w rękach. Zawinąć w folię i zamrozić.


Zamrożoną kruszonkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Kokilki smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną i na dno wykładamy startą kruszonkę.

Obrane jabłko kroimy na niezbyt grube plasterki i wykładamy na kruszonkę. Posypujemy obficie cynamonem.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i całość wykładamy na wierzch jabłek.

Wkładamy na nagrzanego do 170 st. piekarnika i zapiekamy ok. 25 minut. Należy kontrolować deserki w czasie pieczenia, żeby beza nam się nie spiekła. Pod koniec pieczenia przełączyłam na dolną grzałkę.

Podawać gorące.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 19.02.2013 23:34
extra
Monika-twin 07.08.2012 13:17
pycha,jak apple crumble
Jastinka 17.07.2012 11:19
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak