Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z serowo-kokosowymi kuleczkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukier 40+30 gram
czekolada mleczna 50 gram
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kakao 2 łyżki
sól
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z serowo-kokosowymi kuleczkami

Kulki serowo-kokosowe:

250g twarogu
jajko
50g cukru
50g wiórków kokosowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej


Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i dłońmi formujemy kuleczki. Układamy je na dnie tortownicy (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) w niewielkich odstępach.



Ciasto:

Żółtka miksujemy razem z cukrem (40g) aż do uzyskania puszystej masy. Następnie wlewamy rozpuszczoną czekoladę i ponownie mieszamy.

W miseczce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, solą i kakao. Dodajemy stopniowo do zmiksowanych z cukrem żółtek.

W oddzielnym garnku ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli, wsypując pod koniec cukier (ponownie zmiksować).

Białka delikatnie łączymy z masą kakaową i wylewamy równomiernie na serowo-kokosowe kuleczki.

Wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut.

Po wystudzeniu ciasto możemy udekorować polewą czekoladową lub obsypać pudrem.

Smacznego :)



* Składniki podane są dla tortownicy o śr. 20 - 22 cm. Dlatego jeśli robimy w większej to polecam zwiększyć składniki na ciasto o połowę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 16.09.2015 09:29
Dzisiaj je będę robić :) wygląda pysznie
Monika-twin 17.08.2012 10:36
adnie wygladai pewnie smkauje pysznie
jolanta19 14.07.2012 13:25
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak