Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ogórki z chili do słoików

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2,5 kg
sól 4 łyżki
chili 1 łyżka
ocet 1,5 szklanki
olej 8 łyżek
czosnek 2 głowki
cukier 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ogórki z chili do słoików

Do tego przepisu wykorzystuje najmniejsze ogórki. Ogórki pokroić w ćwiartki lub na połówki, posypać solą i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odlewamy sok, który ogórki puściły i dodajemy chili. Czosnek obieramy, kroimy w małe kawałeczki, plasteki najlepiej i dodajemy do ogórków. Całość mieszamy. Ocet gotujemy z cukrem i olejem i zalewamy tym przygotowane ogórki. Tak przygotowane odstawiamy na kolejen 6 godzin. Po tym czasie przekłądamy do słoików i zalewamy zalewą w której moczyły się ogórki. Pasteryzować 2 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 31.07.2012 08:55
Polecam wypróbować, bo naprawdę dobre wyszły.
joanna__s 28.07.2012 11:12
Właśnie takiego przepisu szukałam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak