Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Napoleonka z ciasta francuskiego

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie
cukier 200 g
budyń śmietankowy 2 szt
cukier puder
mleko 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonka z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim połówki ciasta i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 15 minut.
Krok 1 - Napoleonka z ciasta francuskiego foto
2
Z mleka odlewamy pół szklanki, resztę gotujemy. Do mleka w garnku wsypujemy cukier i mieszamy. Budynie mieszamy w pozostałym mleku do całkowitego rozpuszczenia. Gdy mleko z cukrem się zagotuje dolewamy budynie, mieszamy. Gdy masa budyniowa przestygnie wykłądamy ją na jedną część ciasta.
Krok 2 - Napoleonka z ciasta francuskiego foto
3
Przykrywamy drugim kawałkiem i delikatnie dociskamy. Wkładamy ciasto do lodówki na ok godzinę, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Krok 3 - Napoleonka z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danost 10.02.2013 11:56
super pomysl
Danost 13.11.2012 08:13
ekstra
barbara11561 06.09.2012 09:19
takiej nie robiłam,zawsze sama piekę ciasto parzone.
Aneta41 07.08.2012 19:09
super
dwa pokoje z kuchnią 16.07.2012 09:04
pycha,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak