Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki

5.0
(145)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sprawdzony przepis na pyszną karkówkę krojoną w plastry, w bardzo aromatycznej marynacie z papryki wędzonej. 

Składniki:

olej 5 łyżek
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
karkówka 1.5 kilograma
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki

Kroki postępowania

1

Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w 2 centymetrowe plastry i oprószyć solą z obu stron.

Następnie przygotować marynatę: do miseczki wlać olej i dodać zmielony pieprz, czosnek granulowany ,roztarty w dłoniach tymianek, ostrą paprykę oraz wędzoną słodką paprykę (to właśnie ona nada naszej potrawie niepowtarzalny smak). Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Krok 1 - Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki foto
2

Pokrojone plastry mięsa przełożyć do woreczka i wlać marynatę, wszystko dokładnie wymieszać. Zamknąć lub zawiązać woreczek, włożyć do miski i wstawić do lodówki na 24 godziny, do czasu do czasu poruszać workiem żeby marynata się równomiernie rozprowadziła na mięsie.

Krok 2 - Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki foto
3

Zamarynowane mięso wraz z marynatą wyłożyć na blachę i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piec przez około 45-55 minut aż się ładnie zrumieni.

Krok 3 - Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki foto
4

Gotową karkówkę pachnącą wędzonką wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz lub półmisek.

Podawać z pieczywem i warzywami, jest smaczna również na zimno. Smacznego.

Krok 4 - Pieczone plastry karkówki w marynacie z wędzonej papryki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wm 20.11.2018 17:09
Ile tej papryki wędzonej? 2 łyżeczki czy 2 opakowania, bo w składnikach jest tylko 2.
IwonaKa 26.02.2014 15:46
super ta marynata,musze wypróbować
dodi 31.10.2013 13:03
ale pyszna porcja mięska
natalia.doradca 23.09.2013 11:42
smacznie zrobione mięso
Papryczka 28.08.2013 21:00
ekstra mięsko
MagdaXXX 20.04.2013 09:48
mniam pyszności
Rybciia 13.04.2013 16:47
smaczne :-)
12.03.2013 10:34
zrobiłam i wyszło przepysznie:)
Krystyna32 24.11.2012 16:51
super
gacopierz23 12.11.2012 17:41
świetny smak
Norgiusz 08.11.2012 13:21
pycha
Dorian 05.11.2012 07:57
smaczne
Seba 03.11.2012 08:22
smaczne mięsko
mirosława4 21.10.2012 16:55
zjadłoby się,smaczne :)
Wacław 24.09.2012 12:11
mniam,apetyczne to mięsko
Łukasz15 24.09.2012 08:22
Pyszne
SylwiaMagdaSabin 05.09.2012 22:43
smaczna
anemon 01.08.2012 21:05
Nie wiedziałam, że "Prymat" ma wędzoną paprykę, muszę poszukać w swojej okolicy, bo mięso wygląda bardzo apetycznie.
Ada-Gaba 17.07.2012 06:54
wyśmienite
kuklik 16.07.2012 11:30
ależ apetyczna
Dorota59 16.07.2012 07:59
tak starannie przypieczone mięsko-mniam
Anna169Hosz 14.07.2012 12:30
Wyglądają tak apetycznie, że aż ślinka cieknie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak