Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z marmoladą truskawkową

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1 szklanka
mleko 140 ml
masło 2 łyżki
drożdże 4 dag
cukier 3 łyżki
jajko 2 sztuki
sól 1 szczypta
marmolada truskawkowa 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z marmoladą truskawkową

Mleko podgrzać, żeby było letnie, dodać pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuścić, ostudzić. Jajka ubić z 2 łyżkami cukru. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka ubite z cukrem, roztopione masło. Wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, posmarować marmoladą truskawkową. Zwinąć ciasto. Położyć na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni. Piec ok 45- 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 13.08.2012 08:37
rewelacja!!!;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak