Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frykadelki indycze w sosie curry

5.0
(18)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Frykadelki indycze, danie o orientalnym smaku, z przyprawą curry, migdałami i rodzynkami. Świetne danie na kolację na ciepło lub potrawa na imprezę.

Składniki:

mięso mielone z indyka 50 dag
cebule 2 szt
rodzynki 2 łyżki
migdały siekane 2 łyżki
jajko 1 szt.
olej 2 łyżki
śmietana kremówka 3/4 szklanki
mąka 1 łyżka
sól do smaku
cukier 1 szczypta
olej do smażenia
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
natka pietruszki do smaku
kajzerka 1 czerstwa
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Frykadelki indycze w sosie curry

Bułkę namoczyć, odcisnąć i przełożyć do miski z mięsem. Dodać jajko, obrane i posiekane cebule, połowę rodzynek, i 1/3 posiekanych migdałów. Mięso z dodatkami starannie wymieszać i przyprawić solą i pieprzem Prymat.

Z masy uformować nieduże owalne kotlety. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju i przełożyć do rondla. Oprószyć przyprawą curry, dodać pozostałe rodzynki i migdały.

Śmietanę wymieszać z mąką, rozprowadzić bulionem, doprawić curry, cukrem, solą i pieprzem. Wlać do frykadelek i dusić kilka minut na małym ogniu.

Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem, kuskusem lub makaronem i surówką.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 31.03.2015 13:43
pyszności, aż ślinka leci na coś takiego:)
jasiek 18.04.2014 15:27
bardzo smaczne
Adamorek 12.04.2014 20:24
doskonały przepis
marcia7 11.04.2014 14:50
apetycznie się zapowiada

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak