Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka jogurtowa przepyszna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
mąka 450g
cukier 350g
jogurt naturalny 300ml
olej 200ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat waniliowy 10 kropli
rodzynki 100g
kandyzowana skórka cytryniowa 25g
kandyzowana skórka pomarańczy 25g

Przepis i sposób przygotowania na: babka jogurtowa przepyszna

Jaja z cukrem ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez 10 minut (czas ubijania jest bardzo ważny).
Zmniejszyć obroty miksera, dodać jogurt, następnie olej, a w końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto połączyć z bakaliami i przełożyć do wcześniej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą sporej formy do babek z kominkiem.
Piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotową babkę polać polewą czekoladową albo pełnomleczną i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno być bardzo pulchne.

Rady:
Formę wypełniamy do 3/4 wysokości, ponieważ babka podczas pieczenia powiększy swoją objętość.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eliza135 13.12.2012 19:29
pycha
Rafał10 13.07.2012 13:33
aaale ładnie wzorki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak