Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsna rolada z ciasta francuskiego

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 arkusz
mięso mielone 400 gram
pieczarki 400 gram
cebula 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
przyprawa do gyrosa do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
masło 1 łyżeczka
olej do smażenia 1 łyżeczka
ser topiony 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsna rolada z ciasta francuskiego

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od pieczarek: myjemy, kroimy na plasterki, podsmażamy na łyżeczce masła i oleju. Pod koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem. Po zdjęciu z kuchenki dodajemy serek topiony, dokładnie mieszamy.
Krok 1 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
2
W miseczce przygotowujemy mięso: łączymy je z jednym jajkiem, bułką tartą, stratą na tarce cebulą oraz przyprawami (sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, przyprawa kebab-gyros, bazylia). Mięso powinno być dobrze przyprawione (u mnie przewaga ostrych przypraw).
Krok 2 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
3
Na rozwiniętym arkuszu ciasta francuskiego delikatnie rozprowadzamy mięso.
Krok 3 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
4
Na mięsie rozkładamy pieczarki.
Krok 4 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
5
Ciasto delikatnie zwijamy w roladę.
Krok 5 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
6
Gotową roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 50-60 minut. W trakcie pieczenia warto zaglądać - jeśli rolada będzie zbyt szybko się przypiekała, należy zmniejszyć temperaturę. Pod koniec pieczenia, kiedy wydawało mi się, że już jest upieczona, odkroiłam kawałek, by sprawdzić, czy nie jest surowa.
Krok 6 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto
7
Roladę kroimy na mniejsze kawałki. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Krok 7 - Mięsna rolada z ciasta francuskiego foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 12.08.2013 13:58
Wygląda wspaniale.
IKrakowianka 20.07.2012 22:59
wygląda bardzo apetycznie
GOSIA18 13.07.2012 13:25
PYSZNIE WYGLĄDA

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak