Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jagodzianki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 5 dkg
mleko 1 sklanka
mąka 2,5 szklanki
margaryna 5 łyzek
cukier 4 łyżki
sól szczypta
jagody 1 kg
białko 1
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Jagodzianki

Drożdże zasypać łyżką cukru i solą oraz 2 łyzkami ciepłego mleka podgrzanego z margaryną. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Nabierać po trochę ciasta i do środka wkładać jagody, posypac je lekko cukrem. Uformowac kulki i lekko je spłaszczyć. Ułożyc na brytfance. Piec w 180 stopniach przez około 40 minut. Białko rozrobic z cukrem pudrem na lukier. Polac nim upieczone jagodzianki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 13.07.2012 15:59
moje ulubione!
Rafał10 13.07.2012 13:16
pychotka !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak