Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa grochowa na boczku

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna
boczek wędzony 500 g
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
majeranek
groch 100 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa grochowa na boczku

Groch moczymy przez noc. Do wysokiego garnka wkładamy obrane i umyte warzywa (włoszczyznę), boczek, wlewamy namoczony groch wraz z wodą w której się moczył. Dolewamy wody i stawiamy na maleńkim ogniu. Przez trzy godziny pozwalamy się grochówce powoli gotować tak, żeby czasem wyskakiwał bąbel powietrza, ale żeby nie bulgotało. Po trzech godzinach łowimy warzywa i boczek, solimy, ewentualnie dodajemy trochę magii oraz słuszną porcję majeranku i 3 ząbki czosnku. Pozwalamy się zagotować zupie i podajemy z grzankami, z ziemniakami lub po prostu ze świeżym pieczywem i masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 23.09.2016 21:44
smaczna zupa
Seba 12.03.2014 10:32
pyszna zupka
caffee_tea 26.08.2012 16:28
pycha
agataw1990 20.08.2012 09:50
bardzo lubię a dawno nie jadłam
Lukrecja29 31.07.2012 17:19
pycha!!
Rafał10 13.07.2012 12:53
mniam jak ja dawno nie jadłam grochówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak