Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Błyskawiczna karpatka z nutką pomarańczy

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 g
masło 400 g
jajko 4 szt
budyń śmietankowy 2 szt
aromat pomarańczowy do smaku
mleko 1/2 l
cukier 5 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Błyskawiczna karpatka z nutką pomarańczy

W wysokim garnku zagotowujemy osoloną wodę i 100g masła. Zmniejszamy ogień i wsypujemy mąkę mieszając dość energicznie. Po chwili mieszania ciasto robi się jednolite, gładkie, lśniące i odstaje od brzegów garnka. Wtedy należy je zdjąć i zostawić do wystudzenia. Kiedy ciasto jest ciepłe ale nie gorące dodajemy po jednym jajku mieszając ciasto mikserem. Dzielimy ciasto na dwie części. Pierwszą rozsmarowujemy na papierze do pieczenia na blaszce 24 cm na 30 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 ºC i dopiekamy jeszcze 10 minut. Z drugą porcją postępujemy tak samo.
Masa: Zagotowujemy mleko z 5 łyżkami cukru, Wlewamy budynie, gotujemy i odstawiamy. Ubijamy masło na puszysta piane powoli dodajemy budyń, cały czas ubijając masę mikserem. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Krem rozsmarowujemy na pierwszej warstwie ciasta i przykrywamy drugą, Posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 17.11.2013 12:12
fajne ciacho
Kasnaj 04.05.2013 20:13
musiała super smakować :)
Magda60 03.01.2013 08:53
pyszne
Magda60 03.01.2013 08:53
pyszne
mariel78 11.09.2012 08:50
świetna
Lukrecja29 12.08.2012 10:26
mmmm pycha!
Magula 13.07.2012 10:21
Musi być pyszna
1j1o1l1a1 12.07.2012 22:40
smakowita :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak