Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Knedle z czereśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
jajko 1 szt
ziemniaki 0,5 kg
czereśnie
masło 2 łyżkii
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Knedle z czereśniami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i ciepłe przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy jajko i mieszamy, nastepnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki dodajemy aż ciasto przestanie lepić się do rąk.
Krok 1 - Knedle z czereśniami foto
2
Czereśnie myjemy, wyciągamy pestki. W ciasta formujemy wałeczki, kroimy na kawałki
Krok 2 - Knedle z czereśniami foto
3
Z każdego kawałka na ręce formujemy placuszek. Na środek kładziemy 2 lub 3 czereśnie, i dokłądnie zlepiamy zamykając je w środku i formując kulkę.
Krok 3 - Knedle z czereśniami foto
4
Odkładamy na blat posypany mąką. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem ok pół łyżeczki soli i na wrzątek wkładamy knedle. Gotujemy ok 3 minuty od wypłynięcia na wierzch. Wyciągamy cedzakowa łyżką. Na patelni roztapiamy masło i rumienimy na nim bułkę tartą. Polewamy tym gotowe knedle.
Krok 4 - Knedle z czereśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 10.08.2013 00:06
z czereśniami nie robiłam,super
Mysiunia 30.01.2013 07:48
uwielbiam knedle! mam teraz na nie ogromną ochotkę :)
sylwia / sytofala 12.07.2012 19:40
uwielbiam knedle

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak