Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody jagodowe na patyku

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2/3 szklanki
żółtko jajek 3 sztuki
cytryna 1 sztuka
zimne mleko 2 szklanki
jagody 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Lody jagodowe na patyku

Kroki postępowania

1
Jagody oczyścić i umyć.
Krok 1 - Lody jagodowe na patyku foto
2
Zasypać połową cukru i zagotować. Zagotowane jagody przetrzeć przez sito.
Krok 2 - Lody jagodowe na patyku foto
3
Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem. Jak ktoś woli mniej słodkie lody, może dać mniej cukru.
Krok 3 - Lody jagodowe na patyku foto
4
Do utartych żółtek dodać przetarte jagody, wymieszać i zagotować (cały czas mieszając). Masę ostudzić i przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Dolać mleko i wymieszać. Ubijać maszynką przez ok. 30 minut.
Krok 4 - Lody jagodowe na patyku foto
5
Lodową masę przełożyć do foremek do lodów na patyku i mocno zamrozić.
Krok 5 - Lody jagodowe na patyku foto
6
Foremki z gotowymi lodami zanurzać na kilka sekund w gorącej wodzie i wyjmować lody.
Krok 6 - Lody jagodowe na patyku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 22.09.2013 22:03
Przepyszne domowe owocowe lody.
pacpaw 12.01.2013 21:59
lody domowe pierwszej klasy. A wszystko dzięki temu przepisowi
wiola333 12.07.2012 14:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak