Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puszyste pancakes śniadaniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 ilość
mąka pszenna 1 i 1/4 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1/4 szklanka
cukier puder 1/4 szklanka
kefir 1 i 1/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste pancakes śniadaniowe

Rozbić jajka i ubić w naczyniu. Następnie dodać mąkę, najlepiej przez sitko żeby uniknąć grudek, nalać maślankę lub kefir. Ewentualnie można użyć mleka, ale w tedy nasze pancakes nie będą tak puszyste. Do naczynia dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Przygotowany roztwór odstawić na 5 minut, w tym czasie rozgrzać patelnię. Najlepiej żeby patelnia miała małą lub średnią średnicę, w tedy pancakes będą odpowiednich rozmiarów. Patelnia oczywiście musi być teflonowa lub stalowa, tak aby placuszki nie przyklejały się. Masę nalewać na patelnię najlepiej małą chochelką. Kiedy pojawią się pęcherzyki i ciasto lekko się zarumieni na krańcach przerzucić na drugą stronę. Jeszcze chwila i placuszek gotowy. Pancakes idealnie smakują z dżemem, masłem orzechowym lub kwaskiem cytrynowym. Oryginalne amerykańskie pancakes często podawane są z syropem klonowym ale dzisiaj niestety nie posiadałem;) Warto dodać też troche owoców, świetnie komponują się z borówkami lub truskawkami. Smacznego!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 02.09.2012 15:05
i zsie czlowiek szybko zapelni takim jedzonkiem
KLEO 29.08.2012 11:21
na pewno pyszne
Natalia40 28.08.2012 20:41
świetne
Stachu90 12.07.2012 22:11
mega przepis;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak